Titel: Under min vistelse i Sundsvall ……….

Upptecknare: August Holmberg

Socken/stad: Sundsvall

Under min vistelse i Sundsvall efter den stora branden fick jag av arbetskamarater besked om att drapukar var något, som folket därstädes hade haft nytta av mer än en gång. Enligt utsago skulle de ha samma ursprung där som i södra Sverige. Där berättades till och med om någon, som haft en drapuke och som blev anklagad inför rätten därför. Han skulle blivit dömd till fyrtio par spö och att dessutom stå på skampålen och undergå uppenbar kyrkoplikt. Men sådant har jag icke hört någon berätta om här nere i södra Sverige.

Frågelista. Vidskepelse hos allmogen på 1860-talet.